Točka sudara

Svaki put kad do mene dopre vijest o prometnoj nesreći i stradalima, ja ne pomislim jao jadni ljudi, jao što će sada biti, jao kako su bili mladi, jao kakav užas. Mene tada progone misli o onom jednom satu prije, jednom danu prije, jednom tjednu prije tog sudbinskog udarca. Pitam se što su u tom vremenu mislili, što su radili, što su planirali i čemu su se nadali. Jer nisu znali. Nisu očekivali. Nisu ni slutili da za tjedan, za dan, za sat će biti da ih neće biti.

Prije desetak dana i sama sam završila u točki sudara. Doduše s biciklisticom koja me srušila s leđa. U tom djeliću vremena našle smo se u istoj točci prostora. I iako sad ne mogu spavati, sjediti, hodati, sagnuti se bez užasnih bolova, opet mislim o tome što sam mislila, što sam radila, što sam planirala, čemu sam se nadala, prije nego me srušila. Mislim o tome što je ona mislila, što je ona radila, što je ona planirala, čemu se ona nadala, prije nego me srušila. Je li tog prekrasnog sunčanog jutra doručkovala, zagrlila koga, napumpala ispuhanu gumu. Jel se vratila po zaboravljenu knjigu, mobitel, notes? Je li srela nekoga na stepenicama? Je li po ičemu mogla slutiti što će se dogoditi za sat vremena? Jesam li mogla znati da će mi sljedeći korak biti pad?

Prije te točke sudara, tog čvora vremena i prostora nalazimo se na različitim mjestima, ne znamo jedni za druge, ne postojimo si u mislima. Glave su nam ispunjene vlastitim mislima, osjećajima, brigama, raspoloženjima. A onda, djelić sekunde ne postoji ništa što nas razdvaja.

I nitko nigdje nikada ne zna gdje je ta točka sudara, taj neraskidivi trenutak povezanosti s drugom nama potpuno nepoznatom i stranom osobom koja u njega stiže sa suprotne strane, iz nekog drugog života, iz postojanja o kojem ništa ne znamo sve dok nije prekasno. Za nju ili za nas. I ništa ne možemo učiniti da se ne sretnemo. Ne možemo naučiti spriječiti, izbjeći, zaobići ili ne upasti u točku sudara.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s